Yeni planlamada, Sayıştay korunurken, Yargıtay ve Danıştay kaldırılarak yerine, Temyiz Mahkemesi kurulacak. Temyiz Mahkemesi, alt derece mahkemeler tarafından verilen ve kanunun başka bir yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerini inceleyecek.
Yeni Anayasa yapılması mevzusunu kamuoyunda uygun ortamın oluşmasını beklediklerini ifade eden Başbakan Ahmet Davutoğlu, ilk adım olarak “mini Anayasa paketi”ni tartışmaya açtı.
Davutoğlu’nun, önümüzdeki hafta muhalefet liderleriyle bir araya gelerek ve “Devletin esası adalet” ilkesinden hareketle yargı sistemine dönük hayata geçirilmesi planlanan Anayasa değişikliklerini açıklayacağı kaydedildi. Geçtiğimiz Nisan ayında açıklanan Yargı Reformu Stratejisi, Anayasa değişikliği planının zihinsel altyapısını oluşturduğu bildirildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu,'nun yargıdaki karmaşıklığı kamuoyunun gündemine getirerek oluşacak konsensüs çerçevesinde gerekli adımlar atılacağının altını çizdi.
Yüksek yargının tek çatı altında toplanmasıyla, içtihat düzeyinde dağınıklığın giderilmesi hedefleniyor. Buna göre, Sayıştay korunurken, Yargıtay ve Danıştay kaldırılacak. Yerine, Temyiz Mahkemeleri kurulacak. Temyiz Mahkemeleri alt derece mahkemelerce verilen ve kanunun başka bir yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümleri inceleyecek. Kanunla gösterilen belli davalara da ilk ve son derece mahkemesi olarak bakacak. Askeri Yargıtay ve Yüksek Askeri İdare Mahkemesi de kaldırılacak. Askeri yargı sadece disiplin mahkemeleri çerçevesinde faaliyet gösterecek. HSYK, Hâkimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu olarak ayrılacak. Her iki kurulda görev yapacak üyeler 4 yıl için seçilecek. Hâkimler Kurulu Başkanı, üyeler arasından seçilecek. Savcılar Kurulu’na ise Adalet Bakanı başkanlık edecek.
Milli iradenin yargıya yansıması bağlamında da yargı üst yönetiminin oluşumundaTBMM’nin rolü güçlendirilecek. Böylece yargının toplumsal meşruiyetinin artırılması amaçlanıyor. Buna göre, 17 üyeli Anayasa Mahkemesi’nde 9 üyeyi TBMM seçecek. Hâkimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda görev yapacak isimlerin tespiti için yargı, bu kurullardaki üye sayısının üç katı oranında aday listesi belirleyecek. TBMM, bu adaylar arasından seçim yapacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.