Av. Çıtırık'tan Ülke Gündemine İlişkin Önemli Açıklamalar

Adana Baro Başkanı Avukat Mengücek Gazi Çıtırık, 'İç Güvenlik Paketi'ne ilişkin açıklama yaparak tasarıdaki bazı düzenlemelerin ana amacının, öncelikle polisin inisiyatifi ele alan faaliyetlerini iyice serbestleştirmek olduğunu belirtti.

Adana Barosu Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, Gazeteci Murat Berhun'un hazırlayıp sunduğu 'Parantez' adlı özel programa konuk oldu.

Eskişehir'de dövülerek öldürülen 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz dosyası, İç Güvenlik Paketi, Konya'da 16 yaşındaki Mehmet Emin Altunses'in gözaltına alınması ve 4 eski bakanın  17-25 Aralık yolsuzluk, rüşvet ve kara para aklama operasyonu konularında Yüce Divan'da yargılanmasının TBMM'de ret edilmesine yönelik yaşananları hukukçu gözüyle değerlendirdi, görüş ve önerilerini dile getirdi. Ayrıca, son aylarda Adana'da belediyelere yönelik kurşunlama olaylarının da kent imajına olumsuz yansıması nedeniyle suçluların hak ettiği cezaları almalarını ifade etti.

"FAİLİ MEÇHULLER VE KAYIPLARIN ÜLKESİ OLABİLİRİZ"

Av. Çıtırık,  "Gözaltı sürelerinin uzatılması, Valiyi Cumhuriyet Savcısı gibi konumlandırma, ceza kanunları dışında suç ihdas etme, polisin yetkilerinin arttırılması, tasarının özgürlükleri tırpanlayıcı anlayışının ve hukuk devletinin sona ermekte olduğunun işareti olarak değerlendirilebilecektir. Güvenlik bahanesiyle baskıcı bir ortam getirilmek istenmektedir.Tasarı bir kez daha dikkatlice gözden geçirilmelidir. Tasarıdaki bazı düzenlemelerin ana amacının, öncelikle polisin -zaten hali hazırda var olan- inisiyatifi ele alan faaliyetlerini iyice serbestleştirmek olduğu görülmektedir. Bu tasarı yasalaşırsa Türkiye, fail meçhuller ve kayıpların yaşanacağı ülke olabilir" şeklinde konuştu.

BARO OLARAK TAŞIN ALTINA ELİMİZİ KOYARIZ

Yapılmak istenen değişikliklerin ortak özelliğinin; Yürütmenin/İdarenin/kolluğun, daha da güçlendirilmesi olduğuna dikkat çeken Av. Çıtırık, " Hiç şüphesiz bu kanun değişikliklerinin temel felsefesi, bireylerin temel hak ve özgürlüklerinin çoğaltılması değil kısıtlanması olmuştur. Tasarı bu haliyle yasalaşmamalı ve TBMM'de görüşülmesi sırasında gerekli hassasiyet "Hukuk Devleti" ilkesi göz önüne alınarak sağlanmalıdır. "Bu tasarı Ceza Muhakemesi Kanununun sistematiğini bozduğu gibi hukuk güvenliğini, hukuk devleti ilkesini de açıkça zedelemektedir ve zedeleyecektir. Adana Barosu olarak yasalaşmaması için ne gerekiyorsa yapacağımızı belirtirim" dedi.