Ana Sayfa

7 Soruda Anlaşmalı Boşanma Süreci

Aile birliğinin kurulması için kadın ve erkeğin evlilik kararı alması gerekir. Evlilik kararı alırken eşler özgür iradeleri doğrultusunda hareket eder. Aile toplumsal yaşam için önemli bir müessesedir. Toplumun yapı taşı olması nedeni ile özel bir önem atfedilen ailenin korunması hukuk kuralları ile de sağlanır.

Aile birliğinin sonlandırılması gerekli olduğunda evlenirken özgür iradesi ile karar alan taraflar serbestçe hareket edemez. Devletin resmi kurumlarına başvurulması ve mahkemece verilen karar doğrultusunda eşlerin ayrılık kararını uygulayabilmesi söz konusu olur.

Boşanma davası evlilik birliği sonlandırılmak istendiğinde açılacak olan davadır. Aile Mahkemesine açılması gereken boşanma davası, anlaşmalı boşanma veya çekişmeli boşanma şeklinde biçimlenir.

Anlaşmalı boşanma davaları tarafların evlilik birliğini sonlandırma konusunda ortak karar alabildikleri türdedir. Boşanmanın hukuki sonuçları vardır ve bu hukuki sonuçlar hakkında ortak karar alabilen taraflar anlaşmalı boşanma yoluna gidebilir.

Anlaşmalı Boşanma Nedir?

Anlaşmalı boşanma, boşanma davası açacak olan tarafların seçebileceği dava türlerinden biridir. Boşanma davası açan kişiler iki tür yol izleyebilir. Bunlardan biri anlaşmalı boşanma davası açmak olurken diğeri ise çekişmeli boşanma davasıdır.

Anlaşmalı boşanma davasının bir özelliği de eşlerin boşanmanın hukuki neticeleri hakkında ortak karar alabilmesidir. Çocukların kimde kalacağı, velayetin hangi eşe verileceği, mal paylaşımı, nafaka, tazminat gibi hususlar eşler arasında dava açılmadan önce anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanmak sureti ile bir karara bağlandığında anlaşmalı boşanma davası açılabilir.

Çekişmeli boşanma davasında süreç daha karmaşıktır ve davanın uzun sürede sonuçlanması söz konusu olur. Çekişmeli boşanma davalarında eşler genel ve özel sebeplere dayanarak dava açabilir. Anlaşmalı boşanma davaları genellikle tek celsede sonuçlanabilme özelliğine sahiptir.

Anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için şartların sağlanması gerekir. Evlilik birliğinin en az bir yıldır devam ediyor olması, davanın eşler tarafından birlikte açılması ya da birinin açtığı davayı diğerinin kabul etmesi koşullar arasında yer alır.

Hakim hazırlanmış olan boşanma protokolünü uygun bulmalı ve taraf iradelerini dinledikten sonra boşanmanın gerekliliğine kanaat getirmelidir. Anlaşmalı boşanma davası sırasında hakim eşleri birlikte dinlemek ister. Kamu düzeni ile alakalı olan bu konu kapsamında hakim eşlerin baskı altında olmadan özgür iradeleri doğrultusunda hareket edip etmediklerini anlamaya çalışır.

Hakim tarafların irade beyanlarını dinlemek istediğinde eşler yerine avukatın dinlenebilmesi mümkün olmamaktadır. Eşlerin birlikte kendilerine okunan tutanağı imzalaması gerekir. Eşlerden birinin imzalamaktan çekinmesi durumunda davanın anlaşmalı boşanma olmaktan çıkarak çekişmeli boşanmaya dönüşmesi söz konusu olmaktadır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı boşanma davası açılacağı zaman Aile Mahkemesine dilekçe verilir. Anlaşmalı davalarda dilekçeye ek olarak anlaşmalı boşanma protokolü de sunulur. Eşlerden birinin vereceği dilekçeyi diğerinin kabul etmesi ile dava açılabileceği gibi eşler birlikte de hareket edebilir.

Anlaşmalı boşanma protokolünde yer alması gereken hususlar dikkatli bir şekilde ele alınmalıdır. Boşanmanın hukuki sonuçları bakımından eşlerin alacağı kararların önemi vardır. İleride başka bir hukuki problemle karşılaşılmak istenmeyeceği için başta tüm detayların atlanmadan ele alınması öneme haizdir. Bu sebeple anlaşmalı boşanma avukatından hukuki destek almak yararlı olabilir.

Eşler çocukların kimde kalacağı, velayet konusu, ortak konutun durumu, mal paylaşımı ve nafaka gibi konularda dava öncesinde bir araya gelerek karar verir ve bunu boşanma protokolüne kaydeder.

Protokol hazırlandıktan sonra imzalanmalıdır. Mahkemeye dilekçe ile sunulan protokol hakim tarafından incelendikten sonra gereklilik halinde eşler mahkemede bunu sözlü olarak da beyan eder.

Hakim eşlerin baskı altında kalmadan irade beyanında bulunduğunu dinlemek isteyebilir. Anlaşmalı boşanma protokolü yazılı olarak hazırlanmadığında sözlü olarak mahkemede beyan edilebilir. Sözlü olarak beyan edileceği zaman kayda geçirilmesi zorunludur.

Anlaşmalı boşanma davası görevli ve yetkili mahkemeye açılır. Anlaşmalı davalar, çekişmeli boşanma davalarından farklı olarak Türkiye’de herhangi bir Aile Mahkemesine açılabilmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Anlaşmalı boşanma dilekçesi hazırlanırken usulüne uygun olmasına dikkat edilmelidir. Dilekçenin hangi mahkemeye hitaben hazırlandığı en başta yer alır. Boşanma davası dilekçesi dava anlaşmalı ise anlaşmalı boşanma davasına uygun olarak hazırlanır. Bu dilekçe ile evlilik birliğinin sonlandırılmak istendiği beyan edilir. Dilekçe evlilik birliğinin sonlandırılmasını ve bunun mahkemece onaylanmasını talep eden bir belgedir.

Anlaşmalı boşanma davası dilekçesi yazılı olarak hazırlanmaktadır. Taraflara ait kimlik bilgileri, varsa hukuki temsilcinin kimlik bilgileri dilekçede yer verilenler arasındadır. Anlaşmalı boşanma davası dilekçesi avukat aracılığı ile hazırlanabilir ya da davayı açan eş de bunu yazabilir.

Boşanma dilekçesinin avukat tarafından hazırlanması zorunlu değildir. Boşanma davasının. Anlaşmalı olması durumunda ileride karşılaşılabilecek hukuki problemlerin öngörülebilmesi için deneyim sahibi bir boşanma davası avukatından görüş almak yarar sağlar.

Anlaşmalı boşanma davası dilekçesi hazırlanırken ekinde yer alması gereken anlaşmalı boşanma protokolünün de önemi oldukça fazladır. Bu belgeler eksiksiz ve tam olması gerektiği gibi usulüne uygun şekilde de hazırlanmak zorundadır.

Boşanmanın hukuki sonuçları bakımından unutulan, atlanan ya da göz ardı edilen hususlar ileride başka bir hukuki problem olarak eşlerin karşısına çıkabileceğinden uzman ve deneyimli bir boşanma avukatı daima taraflar için yol gösterici olur.

Anlaşmalı boşanma protokolü 3 nüsha şeklinde yazılır. Birer nüsha eşlerde kalırken bir nüsha da mahkemeye verilmektedir. Boşanma davası dilekçesinin ekinde yer alan anlaşmalı boşanma protokolü dava dilekçesi ile sunulmaktadır.

Dilekçe hazırlandıktan sonra da eşlerden en az birinin bunu imzalamış olması gerekir. Anlaşmalı boşanma protokolünde ise her iki eşin de ıslak imzası olmalıdır.

Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Nelere Yer Verilmelidir?

Eşler evlilik birliğinin sonlanmasından kaynaklanan hukuki neticeler hakkında ortak bir karar alabildiğinde anlaşmalı boşanma yoluna gidebilir.. Anlaşmalı boşanma davası açılırken hazırlanması icap eden anlaşmalı boşanma davası dilekçesi ve anlaşmalı boşanma protokolü usulüne uygun olmak zorundadır.

Anlaşmalı boşanma protokolünde yer verilmesi gereken çeşitli hususlar vardır. Taraflar arasındaki mali konuların ve çocukların durumu bu protokolde yer verilmesi gerekenler arasındadır. Hakim taraflar arasındaki anlaşmayı uygun bulduğu takdirde boşanma en kısa sürede gerçekleşebilir.

Mali konulara ilişkin anlaşma sağlanacağı zaman maddi ve manevi tazminat talebinin olup olmadığının protokolde yer alması gerekir. Anlaşmalı boşanma protokolü içeriğinde maddi veya manevi tazminat talebi olup olmadığı veya bunlardan feragat edilmiş ise feragate ilişkin bilgiler açık ve anlaşılır bir biçimde yer almalıdır.

Çocukların durumu da bu protokolde yer alması gerekenlerden biridir. Velayetin hangi eş tarafından alınacağı, kişisel ilişkinin çocuklarla nasıl kurulacağı, iştirak nafakasının durumu gibi konular protokolde yer almalıdır.

Nafaka konusu, ortak konutun durumunun ne olacağı, eşler arasındaki mal paylaşımının nasıl yapılacağı da protokolde yer alacaklar arasındadır.

Yoksulluk nafakası da protokolde istenip istenmediğinin belirtilmesi gereken hususlar arasındadır. Hakim dava sırasında çocuğun üstün yararı doğrultusunda velayeti değiştirmek istediğinde eşler bunu kabul etmezse boşanma davası anlaşmalıdan çekişmeliye döner.

Anlaşmalı boşanma protokolü iptal edilmek istendiğinde boşanma kararı kesinleşene dek geçecek sürede her zaman iptali mümkündür. Bu protokol hazırlanırken açık ve net olarak beyanlara yer verilmelidir.

Anlaşmalı boşanma protokolünün mahkeme kararına aynen geçmesi durumunda ilam haline gelmesi söz konusu olur. Kesinleşmenin ardından boşanma protokolü bağlayıcılık açısından mahkeme kararı ile aynı özelliktedir.

Dilekçe ve Protokol Nereye Sunulur?

Anlaşmalı boşanma dilekçesi, ve anlaşmalı boşanma protokolü birlikte Aile Mahkemesine sunulur. Boşanma davası anlaşmalı olarak görüleceği zaman Aile Mahkemesine dava açılır. Çekişmeli boşanma davaları için de başvuru mercii Aile Mahkemesidir.

Anlaşmalı boşanma davaları Türkiye’nin herhangi bir yerindeki Aile Mahkemesine açılabilmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında ise eşlerden birinin yerleşim yeri mahkemesine ya da dava açmadan önce son 6 aydır birlikte oturdukları yerleşim yeri Aile Mahkemesine boşanma davası çekişmeli olarak açılır. Tarafların bulunduğu yerde Aile Mahkemesi olmaması halinde Asliye Hukuk Mahkemesi Aile mahkemesi olarak görev yapar.

Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanma davası süre bakımından çekişmeli boşanma davasına göre daha hızlı sonuçlanır. Bu tür davalar genellikle tek celsede sonuçlanmaktadır. Hakim taraf iradelerine kanaat getirdiği takdirde bu davalar açıldıktan kısa bir süre sonra neticeye bağlanmaktadır.

Taraflar arasındaki anlaşmada eksiklikler bulunması veya taraf beyanları sırasında hakimde oluşacak kanaat doğrultusunda boşanma davası ileri bir tarihe ertelenebilir. Mahkemelerin iş yoğunluğuna bağlı olarak anlaşmalı boşanma davası ortalama olarak bir ayda sonuçlanabilmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Kararı Ne Zaman Kesinleşir?

Anlaşmalı boşanma davası açıldığında mahkeme yaklaşık olarak 40 gün içinde duruşma gününü tayin etmektedir. Bu tarih belirlendikten sonra da taraflar mahkemeye davet edilir. Anlaşmalı boşanma davası dilekçesi ve anlaşmalı boşanma protokolü usulüne uygun olarak hazırlandığında mahkemece bir engel görülmediği takdirde boşanma kararı tek celsede verilir.

Ardından da gerekçeli karar yazılır. Gerekçeli kararın yazılması ortalama olarak 30 gündür. Gerekçeli kararın yazılmasının ardından taraflara tebligat gerçekleştirmektedir. Tebligat süresi de yaklaşık olarak bir haftadır.

Anlaşmalı boşanma kararının kesinleşmesi için tarafların kendilerine yapılan tebligata cevaben mahkemeye istinaftan feragat ettiklerini bildirmeleri veya iki haftalık yasal sürenin geçmesini beklemeleri gerekir. Boşanma kararı bu sürenin ardından kesinleştikten sonra da Nüfus Müdürlüğüne bildirim yapılarak taraflara ait nüfus bilgileri yeniden düzenlenir.