Çanakkale Barosu Avukatlarından Çarpıcı Açıklamalar

Çanakkale Barosu, Avukatlar Haftası kapsamında etkinliklerini sürdürüyor. Önceki gün Boğaz TV’de yayımlanan Akademik Bakış programına katılan avukatlar, Türkiye’de hukuk ve avukatlığa ilişkin değerlendirmede bulundu.

Programa Av. Kaan Tonka, Av. Soner Aydın ve Av. İ. Cem Erbil konuk olarak katıldı.

AV. KAAN TONKA: AVUKAT ADLİYEDEKİ HALKTIR

Av. Kaan Tonka; 5 Nisan’ın avukatlar günü olarak ilan edilmesinin tarihçesinden bahsederek, avukatların adliyedeki halk olduğunu, avukata yapılan saldırıların ise halka yapılmış sayılacağını, hukukun ve avukatların geçmişte de şimdi de pek çok sorununun bulunduğunu ama bu güne kadar hemen hiç birinin çözüme kavuşturulamadığını belirtti. Av. Tonka, avukatların yılmadan mücadele edeceğini, Çanakkale Barosu’nun çok dinamik bir baro olduğunu ve kayda değer etkin çalışmalar yaptığını ve bu kapsamda Çanakkale Savaşları’nın 100. Yılı kapsamında bir konferans düzenlediğini söyledi. Av. Tonka, yine Ermeni soykırımı yalanının da 100. Yılı sebebiyle artan ermeni lobisi karşısında, bunun bir yalandan ibaret olduğunu defalarca ifade ettiklerini paylaştı.

AV. SONER AYDIN: İSTANBUL ADLİYESİNDEKİ ZAAFİYET AVUKAT CÜPPESİYLE ÖRTÜLMEYE ÇALIŞILIYOR

Program konuklarından Av. Soner Aydın ise Avukatlık Kanununun 1. Maddesindeki düzenleme uyarınca avukatların yargının kurucu unsuru olduğunu, bunun da savunmanın yargılama faaliyetinin olmazsa olmazı anlamına geldiğini ve bu fonksiyonu sebebiyle de hâkim ve savcılarla eşit konumda bulunduğunu belirtti. Avukatların kamu hizmeti ifa ettiklerini, hâkim savcılardan tek farkının maaş almamaları olduğunu, ancak halk arasında yeterince anlaşılamadığını belirten Av. Soner Aydın, sanki avukatlar esnafmış gibi bir algı bulunduğunu, yine bu anlayışın bir tezahürü olarak, İstanbul Adliyesindeki terör olayındaki güvenlik ve istihbarat zafiyetinden sorumlu olanların, bunun üzerini avukat cüppesi ile örtmeye çalıştıklarını, avukatların üzerlerinin ve çantalarının elle aranmasının açıkça hukuka aykırı olduğunu söyledi. Av. Soner Aydın, burada yasa ile korunanın avukatın şahsı değil, avukatın işi ile ilgili delillerin, dava için önem arz eden belgelerin olduğunu, bu suretle savunma hakkına müdahale edildiğini yoksa avukatların şahsi bir iltimas isteğinin olmadığını, avukatların tek talebinin yargı süjeleri arasındaki eşitlik ilkesi gereği eşit muameleye tabi tutulmak olduğunu vurguladı.

AV. CEM ERBİL: HUKUK FAKÜLTELERİ ÇOK FAZLA VE YETERLİ HOCA YOK

Çanakkale Barosu Avukatlarından Cem Erbil ise programda Türkiye’de hukuk eğitiminin yeterli kaliteye ulaşmadığını ve nitelikli hukukçu yetiştirilemediğini, bunun sebebinin ihtiyacın çok çok üzerinde hukuk fakültesi açılması olduğunu kaydetti. Fiiliyatta olması gereken hoca sayısının ancak % 15’i kadar hocanın olduğunu, ardından hiçbir sınava tabi olmaksızın avukat olma imkânının bulunduğunu, “hiçbir şey olamazsam avukat olurum” mantığının yaygın olduğunu belirten Av. Cem Erbil çoğunluğun hukuk fakültelerine yöneldiğini, üstelik Barolar Birliğinin getirmek isteği sınavın da bir türlü uygulamaya geçirilmediğini belirtti.

BAROTÜRK