Türkiye Barolar Birliği (TBB), Danıştay’a Adli Kolluk Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin bazı hükümlerinin iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açmıştı. Danıştay 10. Dairesi, yönetmelikteki, “Adli kolluk görevlilerinin, kendilerine yapılan bir suça ilişkin ihbar veya şikayetleri, el koydukları olayları, yakalanan kişiler ile uygulanan tedbirleri en üst dereceli kolluk amirine bildireceğine” ilişkin olan hüküm ile “Cumhuriyet savcısının soruşturmaları cumhuriyet başsavcısına bildirmesini” gerektiren hükmün yürütmesini durdurmuştu. Davalı Adalet ve İçişleri Bakanlığı, Danıştay 10. Dairesi’nin kararına itiraz etti. Edinilen bilgiye göre, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, bakanlıkların itirazını oyçokluğuyla reddetti. 19 üyeli kurulun 13’ü ret oyu kullanırken, 6 üyenin ise itirazın kabul edilmesi gerektiği yönünde oy kullandığı öğrenildi.
17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonlarından 3 gün sonra, Adalet Bakanlığı Adli Kolluk Yönetmeliği’nde gece yarısı değişiklik yapmıştı. Bunun üzerine TBB, yönetmeliğin bazı hükümlerinin iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açmıştı. Danıştay 10. Dairesi, 27 Aralık 2013 tarihinde verdiği kararda, ‘Adli Kolluk Yönetmeliği’nde değişiklik yapan yönetmeliğin’ yürütmesini durdurmuştu. Danıştay’ın kararıyla adli kolluk görevini yürüten polislerin amirlerine bilgi verme zorunluluğu getiren ve ‘soruşturmanın gizliliğine’ darbe vuracak yönetmeliğin uygulanması zorunluluğu yapılacak yargılamanın sonuna kadar kalkmıştı.
Danıştay, yönetmeliğin uygulanmasıyla ‘Telafisi güç ya da imkânsız zararın’ meydana geleceğini belirterek, davalı idarenin savunmasını almadan yürütmenin durdurulması yönünde karar vermişti. Gerekçeli kararda ise, değişikliğin ‘soruşturmanın gizliliği ilkesini zedelediği’ vurgulanarak, yargı süreçlerine müdahale edilemeyeceğine dikkat çekilmişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.