Diyarbakır Barosu'ndan Basın Açıklaması

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma Uygulama Merkezi Koordinatörü Av. Serap Erkuş imzasıyla bir basın açıklması yaptı.

Yapılan açıklama şöyle:

BASINA VE KAMUOYUNA

09.01.2013 tarihinde Paris’ in göbeği sayılan bir bölgede 3 Kürt Kadın Siyasetçi olan Sakine CANSIZ, Fidan DOĞAN ve Leyla Şaylemez katledilmişlerdir. Katliamın 2. Yıldönümünde Sakine CANSIZ, Fidan DOĞAN ve Leyla ŞAYLEMEZ’ i saygıyla anıyoruz. Katliamla Kadın Özgürlük Mücadelesi hedef alınmıştır. Bu katliam şüphesiz ki sadece adli bir vaka olmayıp tarihi bir davadır.

Dünyanın “ büyük “ devletleri arasında yer alan Fransız Cumhuriyeti, 1789 Fransız Devrimi’nin ardından insan haklarını korumak amacıyla Özgürlük, Güvenlik, Mülkiyet ve Baskıya Karşı Koyma gibi doğal ve devredilemez hakların vatandaşlara verilmesi gerektiğini ifade eden İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi’nin temel ilkelerini benimsemiştir. Bu ilkeleri benimsemiş Fransız Cumhuriyeti’ nin Başkentinde meydana gelen böylesi bir davanın soruşturma aşamasının bu kadar uzun sürmesi, gizli tutulması, kamuoyunun bilgilendirilmemesi, olayın hala aydınlatılamaması, faillerin ve arkasındaki karanlık güçlerin bulunamamış olması kaygı verici ve şüphe uyandırıcıdır. Fransa ve Türkiye’ nin bu katliamın faillerinin bulunması ve olayın aydınlatılması noktasında etkin ve sonuca varmaya yönelik bir soruşturma yürütmedikleri açıkça ortadır. Bu katliamın aydınlatılması, barış sürecine olan inancı arttıracaktır. Demokratik bir hukuk anlayışının gereği olarak katliam her yönüyle aydınlatılmalıdır.

Bu katliamı gerçekleştirenleri kınıyor ve failleri ile arkasındaki karanlık güçlerinin bir an evvel bulunmasını talep ediyoruz.

DİYARBAKIR BAROSU

KADIN HAKLARI DANIŞMA UYGULAMA MERKEZİ KOORDİNATÖRÜ