• Ankara -2 °C

Eskişehir Barosu, İmam Hatip'te Yaşananlarla İlgili Basın Açıklaması Yaptı

Eskişehir Barosu Çocuk Hakları İzleme Komisyonu, Eskişehir/Beylikova ilçesi, 19 Haziran İmam Hatip ortaokulunda yaşananlarla ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Son günlerde basında da sıkça yer alan, Eskişehir Beylikova 19 Haziran İmam Hatip Ortaokulu’nda aynı zamanda okul müdürü olan öğretmenleri tarafından fiziksel ve duygusal şiddete maruz kaldığı iddia edilen ortaokul öğrencilerinin ve velilerinin şikayetleri üzerine, Beylikova Kaymakamlığı harekete geçmiş ve konuyla ilgili savcılıkça soruşturma başlatılmıştır. Bu durumda, gerçeğin araştırılıp gereğinin milli eğitim yetkilileri ve savcılıkça ivedilikle yapılacağına dair inancımız tamdır.

Tarafımızca ilçe milli eğitim müdürlüğüne ulaşılmış, olay hakkında doğru bilgi edinmek istenilmiş ancak konuyla ilgili yetkili memurlar tarafından, komisyonumuza bilgi veremeyecekleri söylenmiştir. İşbu gerekçeyle basında yer aldığı kadarıyla ve ilçe kaymakamlığı ile görevli avukatlardan alınan bilgiler ışığında, konunun hassasiyeti üzerine kamuoyunun dikkatini çekmek ve basın açıklaması yapmak gerekliliği oluşmuştur.

Çocuk ihmal ve istismarı konusundaki hassasiyetimiz baromuz, çeşitli sivil toplum örgütleri ve toplum tarafından defaten vurgulanmıştır. Çocuk istismarı çeşitlerinden olan fiziksel ve duygusal istismarın söz konusu olduğu iddia edilen bu olayda iddialara göre şüpheli istismarcı, çocuklara en yakın kişilerden olan, öğretmenleridir. Yaptığımız bilinçlendirme çalışmalarında çocukların istismarı söz konusu olduğunda öncelikle onu koruyacak ve konuyu öğrenerek yetkili kolluk ve savcılığa bilgi verecek kişinin öğretmeni olduğunu vurgulamamıza rağmen, her meslekte olduğu gibi öğretmenlerimizin de genelini tenzih ederek, henüz yeterli bilince erişemediğimizi fark ediyoruz. Çocuğun ve velinin okul hayatında en çok güvenmesi gereken kişi çocuğun öğretmenidir. Çocukların öncelikli yararı gözetilerek sevgi ve şefkat dilinden başka şiddet içerikli hiçbir yöntemle çocuğa bilgi öğretilemeyeceği, çocuğun eğitilemeyeceği uluslararası alanda da kabul gören temel ilkelerdendir.

Toplum içinde sıkça duyulan “dayak cennetten çıkmadır; öğretmeni, eti senin kemiği benim...” gibi sözleri kullanmayı bırakmalı, bu konuda net bir tavır içinde olmalıyız. Artık çocuğa karşı şiddet vakıalarına son vermek istiyoruz ve tüm istismar örneklerinden son derece utanç duyuyoruz.

Söz konusu olayla ilgili gerçeklerin kamuoyuna ayrıntılarıyla yansıtılmasında dikkat edilmesi gereken hususlar yanı sıra, çocukların kimlik bilgilerinin gizli tutulması da önemlidir. Yine vurgulamak gerekir ki, yerel mevzuatımızda yer alan Çocuk Koruma Kanunu, TCK ve Anayasamız, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi ile Lanzorette Sözleşmesi gereği çocukların haklarını koruyacak olanlar başta yetişkinler ve devletin kendisidir. Çocukların yüksek yararı, yaşama ve gelişme hakkı ciddi olarak ihlal edilmektedir. İvedilikle yaşanılanlara müdahale ederek yetkililerin hukuka ve hakkaniyete uygun çözümleri uygulamaları gerekmektedir.

Eskişehir Barosu ve aşağıda ismi geçen tüm baroların Çocuk Hakları İzleme Komisyonları olarak bu konulardaki gelişmeleri takip edeceğimizi ve çocukların daha iyi yaşam şartlarına, daha iyi bir geleceğe sahip olmaları için üzerimize düşeni, tüm öğretmenlerimizle velilerimizle ve duyarlı kamuoyuyla birlikte yapacağımızı saygıyla duyururuz.

Eskişehir Barosu
Çocuk Hakları İzleme Komisyonu