Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu'ndan Basın Açıklaması

Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu, Meclis'te başörtülü vekillerin Genel Kurul çalışmalarına katılımları ile ilgili Basın Açıklaması yayınladı.

MECLİSTE BAŞÖRTÜSÜ SERBESTLİĞİNİ DESTEKLİYORUZ

Başörtüsü serbestliği insan hak ve özgürlükleri açısından son derece önemlidir. Asıl kaynağını dinden alan başörtüsüne şimdiye kadar uygulanan yasak son derece yanlış bir uygulama olmuştur. Kadınlarımıza yönelik bu insanlık dışı baskıcı uygulamayı kabul etmek mümkün değildir. İnanç hürriyetinin aksine dönük bu uygulamalar başörtüsü serbestliği ile birlikte normal bir sürece girmiştir. Bir bayan başörtülü diye milleti temsil etmekten men edilmemelidir.

Başörtüsüne serbestlik konusunda milletimiz mutabıktır. Serbestliği engellemeye çalışanlara milletimiz prim vermeyecektir. Kamu kurum ve kuruluşlarında, okullarda, üniversitelerde başörtüsüne serbestlik getiren vekillerin kendilerine başörtüsünün yasak olması izah edilebilir bir durum değildir. Kaldı ki başörtüsü takmak laikliğe de aykırı değildir, zaten laiklik kelimesinin anlamında da ülkemizde bir birlik yoktur herkes kendine uygun bir laiklik tanımı yapmaktadır.

Genel olarak Avrupa'da ve Amerika'da laiklik dini inançlara baskı aracı değil özgürlük sebebidir. Yıllardır horlanan, dışlanan mütedeyyin kesimlere uygulanan bu baskılar artık çağdışı kalmıştır. Her zaman olduğu gibi bugün de baro olarak daima baskıların karşısında özgürlüklerin yanında olmaya devam edeceğiz.

İnanç özgürlüğüne de aykırı olan bu anti-demokratik uygulamanın ortadan kaldırılması noktasında başta sayın başbakanımız olmak üzere emeği geçen iktidar ve muhalefet yetkililerine teşekkür ediyoruz.

Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu