Hukukçular Birliği Vakfı'ndan Basın Açıklaması

Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Av. Sinan Kılıçkaya imzasıyla yayınlanan açıklamada, bu tasarının yasalaşmaması temenni edildi.

Dershanelerin kapatılmasıyla alakalı yasa taslağı ile ilgili bir tepki de Hukukçular Birliği Vakfı'ndan geldi. Birlik Başkanı Av. Sinan Kılıçkaya imzalı açıklamada; "Anayasamızın 48. Maddesi; “Herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetlerine sahiptir. Özel teşebbüsler kurmak serbesttir” şeklinde düzenlenmiştir. Hazırlanan bu düzenleme ile, serbest teşebbüs hakkı açıkça ihlal edilmiş olacaktır. Ayrıca bu düzenleme hukuki istikrara önemli bir zarar verecektir. Hukuki düzenlemelere güvenerek kurulan özel teşebbüsler, sebepsiz yere kapatılamaz ve kapatılmamalıdır." denildi.

Açıklamanın tam metni;

BASIN AÇIKLAMASI

Dün basına yansıyan ve Milli Eğitim Bakanlığı’nca hazırlandığı iddia edilen Dershanelerin ve Etüd merkezlerinin kapatılacağına ilişkin yasa taslağı, basına yansıdığı şekilde yasalaşması halinde ciddi sıkıntılara neden olacaktır.

Kapatılması iddiası konuşulan bu eğitim kurumları MEB denetiminde ve yasal müfredata uygun olarak eğitim yapan, bir ihtiyaçtan doğmuş eğitim kurumlarıdır. Sınavlara dayalı uzun bir eğitim sürecinin varlığı ve devlet tarafından sağlanan temel eğitimlerle bu sınavlarda başarılı olunamadığı gerçeği karşısında, bu kurumlara olan ihtiyaç ortadan kalkmamış iken, yardımcı kuruluşlar mahiyetinde olan dershanelerin kaldırılması eğitim sistemimizde ciddi bir tıkanıklığa neden olacaktır. Tasarıda kapatılması planlanan özel dershane, kurs ve etüt merkezleri, veliler ve öğrenciler tarafından özgürce tercih edilen, okul eğitimine destek için faaliyet gösteren kurumlardır. Bu kurumların kapatılması, sadece bu kurumları değil, halkın özgür eğitim alma hakkını da sonlandırmış olacaktır.

Bu nedenle hem teşebbüs özgürlüğüne, hem de eğitim alma hakkına açıkça aykırı olacağı kanaatinde olduğumuz bu tasarının yasalaşamayacağını temenni ediyoruz.

Kamuoyuna Saygı İle Duyurulur.

Av. Sinan Kılıçkaya

HUKUKÇULAR BİRLİĞİ VAKFI BAŞKANI