Kocaeli Barosu Basın Açıklaması

Kocaeli Barosu Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi 15 bin işçinin 41 işyerinde başlattığı grev, hükümetin aldığı kararla “milli güvenliği bozucu” nitelikte olduğu gerekçesiyle 60 gün süreyle ertelenmesi hakkında bir basın açıklaması yaptı.

Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi 15 bin işçinin 41 işyerinde başlattığı grev, hükümetin aldığı kararla “milli güvenliği bozucu” nitelikte olduğu gerekçesiyle 60 gün süreyle ertelenmiştir. İşçilerin üretimden gelen tek gücü ve aynı zamanda Anayasal bir hak olan grev hakkını engellemeye yönelik bu karar, kabul edilemez niteliktedir.

Anayasa’nın 54. Maddesine göre, “Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında, uyuşmazlık çıkması halinde işçiler grev hakkına sahiptirler.” Grev hakkı, Anayasa’nın yanı sıra uluslararası sözleşmelerle de güvence altına alınmıştır.

Her ne kadar Anayasa ve ilgili kanunlar ile hükümete grevi erteleme yetkisi verilmişse de bu yetkinin kullanımı keyfi olmamalıdır. Ülkemizde grev ertelenmesine neden olacak hiçbir durum yoktur. Buna karşın alınan erteleme kararının tek amacı, grev hakkını işlevsiz bırakmaktır.

Karar gerekçesinde belirtildiğinin aksine bizzat erteleme kararının kendisi çalışma barışına gölge düşürmüş ve toplumda huzursuzluğa yol açmıştır. Son yıllarda çalışma hayatı adına yapılan yasal düzenlemelerin neredeyse tamamı işçi aleyhine hükümler içermektedir. Bu düzenlemeler, düşük ücretlerle işçi çalıştırmaya, uzayan iş saatlerine ve taşeronlaşmaya adeta meşru bir zemin kazandırmıştır. Grev erteleme kararı bu zemini derinleştirmiştir, temel hak ve özgürlükler ile örgütlü topluma darbe vurmuştur.

Kocaeli Barosu olarak hukuka aykırı erteleme kararının karşısında durduğumuzu ve haklı mücadelelerinde işçilerin yanında yer aldığımızı basına ve tüm kamuoyuna saygıyla duyururuz.