Kocaeli Barosu'ndan Basın Açıklaması

Kocaeli'de son dönemlerde yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle Kocaeli Barosu bir basın açıklaması yaptı.

Kocaeli Barosu'ndan yapılan açıklama şöyle:

Son dönemde, vatandaşlarımızın elektrik kesintileri nedeniyle mağduriyet yaşadıklarına dair şikayetler kamuoyunda sıkça dile getirilmekte, basın yayın organlarında da yer almaktadır. Kış mevsimine girilmesi sonrası bu mağduriyet ve şikayetlerin arttığı da gözlemlenmektedir.

Bilindiği üzere, vatandaşlarımız elektrik enerjisini tekel niteliğindeki dağıtım şirketleri ile yaptıkları abonelik sözleşmeleri ile alabilmektedir.  Hizmetin tekel niteliği göz önüne alındığında enerjinin başka bir satıcı ve sağlayıcıdan temin edilemeyeceği, sorunun vatandaşlar tarafından serbest ekonomi ve rekabet çerçevesinde çözülemeyeceği açık olduğundan sorunun hassasiyetle takip edilmesi gerekmektedir.

Elektrik Dağıtımı Ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliği ile dağıtım şirketleri, “kullanıcılara sunduğu hizmetin kalitesinden” sorumlu tutulmuş olup kesinti hallerinde dağıtım şirketlerinin abonelerin zararını karşılaması taraf oldukları sözleşmeler ile mevzuatın bir gereğidir.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile de elektrik enerjisi dağıtım şirketleri, “kullanım amacını karşılamayan, yararlanma amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mal ve hizmetler” nedeniyle sorumlu tutulmuştur.

Bütün bunlar bir yana, günümüzde elektrik enerjisinın halkın asgari yaşam standartlarının temini için temel ihtityaç olduğu konusunda bir tereddüt yoktur. Bu nedenledir ki, elektrik enerjisi satışındaki sorumluluk, salt bir bedel karşılığı herhangi bir mal hizmet sunma seviyesine indirgenemez. Dağıtım şirketlerinin görevi sadece aldığı bedel kadar enerji sunmak değil, enerjiyi kaliteli ve kesintisiz olarak sunmak, hizmetin aksamaması için her türlü önlemi almak, aksaklığı ivedilikle gidermek, hizmetin aksaması veya kalitesizliğinden kaynaklanan zararları da gidermektir.

Ancak, sık sık yaşanmakta olan elektrik enerjisi kesintileri, kesintilerin uzun süre giderilmeyerek vatandaşların kış aylarında en temel ihtiyaçlarını karşılamaktan yoksun bırakılması mal ve hizmet sunma sorumluluğu ile bağdaşan bir durum değildir.

Bunun yanı sıra, elektrik dağıtım şirketlerinin kaçak ve kaybı önlemek için önlem almak yerine kolay ve haksız bir yol olarak kayıp-kaçak bedelini vatandaşa fatura etmesi, kendi görevi olan sayaç okuma bedelini vatandaşa fatura etmesi, sunulan mal ve hizmetin zaten içinde yer alan iletim bedelini vatandaşa fatura etmesi de elektrik dağıtım şirketlerinin kaliteli mal ve hizmet sunmak yerine, sunmadığı mal ve hizmetin bedelini almak gayesini ortaya koymaktadır.

Unutulmamalıdır ki, sağlıklı bir çevrede yaşama ve barınma hakkı gerek Anayasamız ve gerekse ülkemizin taraf olduğu uluslar arası sözleşmelerle teminat altına alınmıştır. Bu normlar sadece abonelik sözleşmesine taraf olan dağıtım şirketine değil aynı zamanda devlete görev yükleyen en yüksek normlardır.

Bu çerçevede elbette vatandaşın hakkını korumak için idari ve adli mercilere başvurmak hakkı olmakla birlikte bu hakların kullanımı vatandaşın para, zaman ve emek kaybına yol açmaktadır. Bu nedenle, devletin, vatandaşın sorununu adli ve idari mercilerle çözmesini beklememesi, anayasa ve uluslar arası sözleşmeler ile vatandaşına taahhüt ettiği hakların korunması için gerekli önlemleri ivedilikle alması gerekmektedir.

Kocaeli Barosu olarak vatandaşlarımızın yaşadığı sorunlara sadece duyarlı olmakla kalmayıp çözüm için gerekli somut çalışmalar yaptığımızı, mağdur olan vatandaşlarımızın baromuzun adli yardım bürosuna başvurması halinde Baromuzca hukuki yardımın sağlanacağını; bununla birlikte, devlet yetkililerinin sorunun temelinden çözümü için harekete geçmeye davet ettiğimizi kamuoyuna saygıyla sunarız.

Kocaeli Barosu Başkanlığı

Av. Sertif GÖKÇE